Το τέλος της υποκουλτούρας

Τι απέγιναν οι Rockabilly, οι Beatniks, οι Mods, οι Punks, οι Emo; Κάθε δεκαετία έχει τη δική της ξεχωριστή κατά τα άλλα κουλτούρα, αλλά όπως είναι λογικό, μέσα σε αυτή υπάρχουν μικρότερες υποκουλτούρες. Με πρόθεση να την ορίσουμε, θα λέγαμε πως η κουλτούρα είναι η pop πραγματικότητα, μέσα στην οποία ζουν οι υποτάκτες και οι επαναστάτες. Από τη μία μάζες που ακολουθούν το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι χαμογελώντας κι από την άλλη, μειονότητες που δεν νιώθουν καλά ούτε με την πέτσα τους και αναζητούν έναν τρόπο να το δείξουν. Η μόδα είναι ένας τρόπος να ξεκινήσουν αυτή την επανάσταση, μιας και αυτή πάντα επηρεαζόταν και επηρεάζεται από ότι συμβαίνει γύρω μας κοινωνικά. Πλέον επηρεάζεται από κάτι; Γεννιούνται πια υποκουλτούρες; Θα επαναστατήσει κανείς επιτέλους;

Ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται από ελευθερία και ευκολία. Στις ημέρες μας είναι εύκολο να πάρεις ένα ζευγάρι λαμέ γόβες και σε μια εβδομάδα, αν αποφασίσεις να είσαι πανκ, μπορείς να πάρεις εξίσου εύκολα, ένα ζευγάρι άρβυλα. Μπορείς επίσης τη μια μέρα να είσαι η ξαδέρφη της Beyonce και την επόμενη η ξαδέρφη της Patti Smith. Ελευθερία. Ελευθερία στις επιλογές. Ελευθερία στην σεξουαλικότητα. Όλα αυτά συνθέτουν την κουλτούρα της εποχής μας, η οποία φαίνεται κι από τα ρούχα που φοράμε. Λιτές γραμμές, ungendered συλλογές που έκαναν το unisex να φαντάζει απαρχαιωμένο, καταναλωτισμός και φίσκα ντουλάπες που μοιάζουν με φτηνιάρικο βεστιάριο.

Διακρίνει κανείς όμως κάποια υποκουλτούρα κατά την εξέλιξη αυτής της δεκαετίας; Εντόπισε κανείς καμιά επαναστατημένη ομάδα; Η εργατική τάξη θα μιλήσει ή θα αγοράσει ένα iphone ζώντας το καπιταλιστικό όνειρο; Θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος καταφατικά, αλλά η μοναδική απάντηση που τριβελίζει το μυαλό μου είναι ότι, ο κόσμος γύρω μας είναι υπνωτισμένος, σα να μην έχει λόγο να επαναστατήσει. Οι πιο rebelious τύποι που έχω γνωρίσει τα τελευταία 6 χρόνια, είναι αυτοί που δεν τρώνε γλουτένη. Κατά τα άλλα το κοινωνικό σύνολο δεν έχει ανάγκη να φτιάξει κάτι καινούριο και διαφορετικό, ειδικά από τη στιγμή που εύκολα κανείς μπορεί να είναι όλες οι διαφορετικές ταυτότητες της σύγχρονης ιστορίας μέσα από το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι τέτοιο δεν απαιτεί ούτε Dr. Martens, ούτε μπερέδες, ούτε γούνες. Το μόνο που απαιτεί είναι ψαγμένα post στο προφίλ και likeminded- cool ακόλουθους.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

×